Web Sitesi Sahibi Olmanın Teknik Detayları

Web tasarım ve geliştirme sürecinin işleyişi, daha önce bir web siteniz olup olmamasına göre değişkenlik gösteren bir konu olmakla birlikte, bir web sitesi sahibi olmak için gerekli olan teknik detayları ve karşılaşacağınız terimlerin ne anlama geldiğini önceden biliyor olmanızın, proje üretim sürecinde hızımıza hız kattığını fark edip, siz müşterilerimiz için bu bilgilendirme yazısını hazırladık.

Bir web sitesi teknik olarak 4 aşamadan oluşmaktadır!

1. Alan Adı Tescil Edilmesi

Alan adı (domain), internette yer almak için sahip olmamız gereken kimlik olarak tanımlanabilir. Yani alan adları web sitenizin adı ve adresidir. Örnek vermek gerekirse “renatif.com.tr” tescillenmiş bir alan adıdır. Bu alan adı, detaylarının yazının devamında açıklandığı bir “barındırma” hizmetine bağlanarak, IP adresleri üzerinden yayın yapar.

Alan adı tescil işlemini marka tescili hizmeti gibi düşünebilirsiniz. Tescil hizmeti, belirli bir dönem için haklarını satın almış olduğunuz alan adının kullanım süresi boyunca adınıza kaydedilmesini ve farklı kişiler tarafından kullanılmamasını sağlamaktadır.

Evrensel olarak sık kullanılan alan adı uzantıları com, net, org, gov ve edu gibi uzantılardır. Bu uzantıların sonlarındaki ekler tr, en, co.uk, co.kr, en, es, au gibi olabilir. Bu ekler bulundukları ülkeleri temsil etmek amacıyla kullanılmaktadır.

Bazı alan adı uzantıları, herhangi bir belge gerektirmeden ilk gelen alır prensibi ile internet üzerinden bile kimlik bilgileri ile tescil edilebilirken, genellikle ülkeleri temsil eden eklere sahip alan adları, devlet kurumları ya da bu kurumlar tarafından yetkilendirilmiş aracı kurumlar tarafından, ancak istenilen resmi belgeler sağlandığında adınıza tescil edilebilirler. Ticari amaçlı tüzel kişilikler ve kuruluşlar en sık tercih ettiği “com.tr” uzantılı alan adı tescil işlemi için gerekli belgeler ile ilgili listeye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

2. Barındırma (Hosting) Hizmetinin Sağlanması

Bir web sitesinde, yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların internet kullanıcıları tarafından her an erişilebileceği sürekli çalışan bir bilgisayarda tutulması barındırma (hosting) hizmeti olarak tanımlanmaktadır.

Bunun için sürekli açık kişisel bir bilgisayardan yayın yapmak yerine, internette site yayınlamak için özel olarak üretilmiş, internet omurgasına çok hızlı bağlantısı olan, yüzlerce kullanıcıya aynı anda hizmet verebilecek bir bilgisayarda (sunucuda) yayınlanmak istenen dosyaların saklanması daha makul bir seçenektir. Web sitesine ait dosyaları saklayan ve internet kullanıcılarının erişimine sunan bu bilgisayarlara web sunucusu (web server), bu veri saklama ve yayınlama işlemine de barındırma (hosting) adı verilir. Aynı zamanda sitenize bağlı kurumsal e-posta adresleri de bu web sunucusu üzerinden çalışmaktadır.

3. Tasarım ve Kodlama

Web sitesi, görsel bir arayüzün, arka planda bir kullanıcı arayüzü ile birlikte çalıştığı bir yazılım olarak nitelendirilebilir. Siteniz, özel tasarım adı verilen, yalnızca size özel, hiç bir kurum ya da işletmede eşi benzeri olmayan lisanslı bir arayüze sahip olabileceği gibi hazır paket adı altında satışı yapılan, birçok seçenek arasından seçim yapabileceğiniz, kurumsal kimliğinize uygun renkleri içeren ve içeriği değiştirilebilir birden fazla satışı yapılan bir arayüz ile birlikte de kullanılabilir. Unutulmamalıdır ki hazır paket seçeneği seçilmiş olsa dahi, web sitenizin içerdiği özgün yazı ve görseler ile birlikte yapılacak doğru renk seçimi yanı sıra küçük dokunuşlar sayesinde aynı paketi kullanan diğer müşterilerin siteleri ile benzerliği fark edilemeyecek seviyede projeler ortaya çıkması mümkündür.

4. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Genelde bilinen adıyla SEO ingilizce karşılığı “Search Engine Optimization” olan “Arama Motoru Optimizasyonu” tanımının kısaltmasıdır. Türkçe literatürde yeni yeni “AMO” olarak da kullanılmaya başlayan, arama motoru optimizasyonunun temel amacı, web sitelerinin doğal yollarla ulaşamayacakları internet popülerliğine, belirli tanımlama ve ayarların yanı sıra doğal olmayan bir takım yöntemler kullanarak ulaştırılması ve web sitelerini belirlenen kelimelerde arama sonuçlarında üst sıraya çıkararak, işletme ya da markayı tanıtan siteyi istenilen kitleye göstermeyi sağlamaktır.

Bu optimizasyon işlem tek aşamada yapılabilen bir işlem olmamakla birlikte belirli bir süreç gerektiren bir işlem niteliği taşımaktadır. Süreç sonucunda belirgin bir başarı elde edilir ancak kimse Google ya da başka bir arama motorunda yalnızca bu ayarlar ile ilk sırada listeleneceğinizi garanti edemez. İlk sıraları yakalamak için mutlaka farklı tanıtım araçları kullanmak ve sitenizin sürekli güncelliğini koruyacak bir yönetim ile mutlaka desteklenmesi gereklidir.

Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak ve müşterimiz olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

X

Müşteri Paneli

Şifremi Unuttum!